2010. december 21., kedd

Karácsonyi képeslapok tervezése



A képeslapokat az egri Eszterházy Károly Főiskola Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének készítettem.

2010. december 20., hétfő

Mozgó lépcső

Kálvária leporelló


A Kálvária leporelló című munkám arról szól, hogy híres és kevésbé ismert festők festményeiből, oltárképeiből, freskóiból a Krisztusokat összegyűjtöttem, és egy általam kreált közegbe helyeztem őket. Az ötlet az egyik művészettörténet órán jött, melyen Kálvária képeket nézegettünk. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy milyen érdekes lenne a festmények Krisztus alakjait önmagukban egymás mellett látni valamilyen formában.

A Krisztusokat többnyire a reneszánsz és barokk festők Kálváriaképeiből válogattam össze, mivel szerintem e korokban születtek a legszebb, legjellegzetesebb, Krisztus kereszthalálát megörökítő festmények, melyek hitelesen tükrözik Jézus kínszenvedéseit.

320cm x 100cm

Két féle verzióban is el tudom képzelni az alkotás működését: akár nyomtatott formában képként is megállja a helyét, valamint hajtogatott, leporelló formában is. A leporelló előnye, hogy bárki a kezébe veheti, közelről elemezgetheti, tanulmányozhatja az egyes festők különböző Krisztus alakjait. Azt is el tudom képzelni, hogy a templomban a hívőknek lehetne osztogatni, a hajtogatott változatot, ezáltal nyitottabbá válhatnak a művészet iránt, és fordítva is igaz, hogy a művészetet kedvelők közelebb kerülhetnek általa a valláshoz.